De ridder die zijn harnas afdoet, is kwetsbaar voor zijn tegenstander. De motorrijder die zonder helm rijdt, is kwetsbaar bij een ongeval. Maar is degene die zijn pantser laat vallen, zijn masker afdoet en daarmee zichzelf laat zien dan ook kwetsbaar? Maar al teveel mensen spelen een rol en verstoppen zichzelf. Te vaak wordt iets mooier voorgedaan, de waarheid niet gezegd of gezwegen als er gesproken moet worden. Het zijn allemaal manieren om de werkelijkheid te maskeren. Maar waarom?
De angst voor afwijzing staat met stip op nummer één. Diep van binnen zijn veel mensen bang niet begrepen, afgewezen of buitengesloten te worden als ze werkelijk laten zien we ze zijn, zeggen wat ze denken en hun waarheid uitspreken. Het is een overlevingsmechanisme wat diep in de mens verankerd lijkt te zitten. Het is het kleine kind in ons wat bang is door zijn ouders niet gezien te worden of straf te krijgen.
AANPASSEN IS OVERLEVEN
Darwin schreef het al in zijn boek ‘Origin of species’ (1859) dat overleven niet draait om het recht van de sterkste maar om het vermogen om zich aan te passen. Diersoorten die zich beter aan kunnen passen aan hun omgeving hebben een grotere overlevingskans. Als kind doe je niet anders. Je past je aan op het gezin waarin je opgroeit om liefde te krijgen en veilig te zijn. Daarnaast laat de geschiedenis van de mens zien dat ‘jezelf zijn’ en onvoldoende aanpassen aan de rest niet altijd het meest in dank werd afgenomen. Je werd verbannen, verketterd, verhangen of verbrand. Je kon maar beter doen wat er van je verwacht werd, dat bespaarde een hoop ellende.
Tegenwoordig zijn dezelfde krachten nog steeds in de mensheid aanwezig, alleen is de uiting ervan wat anders. Social media blijkt een mooi kanaal om vanuit de luie stoel andersdenkenden uit te lachen, uit te schelden of te bedreigen. Maar ook op het werk, in de vriendengroep of familie zijn er spelregels. Doe je er niet aan mee, word je dit niet in dank afgenomen. Je kan maar beter doen wat er van je verwacht wordt, dat bespaart een hoop ellende.
COMFORTZONE?
Maar er is ook een nieuwe beweging gaande – je kwetsbaar durven opstellen. Oftewel; werkelijk zeggen wat je denkt of voelt, niets mooier maken dan het is en jouw waarheid spreken. Volledige zuiverheid dus. Dat vinden we vaak heel spannend en ongemakkelijk die zuiverheid. Het is immers de comfortzone van de mens om je aan te passen en zo erbij te horen. Maar is die comfortzone nog wel zo comfortabel? Het aantal burn-outs, depressies en zelfmoorden is nog nooit zo hoog geweest. Ook het aantal bezoeken aan psychiaters, psychologen en coaches niet. De farmacie vaart er wel bij. Mensen zijn massaal aan de pillen om zich beter, gelukkiger, rustiger en blijer te voelen. Alles om te voorkomen uit de comfortzone te moeten stappen die feitelijk helemaal niet zo comfortabel is. We lijken ons liever aan te blijven passen en niet onszelf te zijn.
Wat kan er tegenwoordig nu werkelijk gebeuren als je jezelf ‘kwetsbaar’ opstelt? Hoe kwetsbaar ben je feitelijk als je zegt en doet wat goed is voor jou? Als je de waarheid spreekt tegen je partner en dat betekent het einde van de relatie, was dit dan wel de goede relatie voor je? Als je jezelf uitspreekt naar een vriend en die beëindigd daarop de vriendschap, was dit dan wel een echte vriend? Als je op je werk zegt wat je ergens van vindt en je wordt daardoor ontslagen, was dit dan wel de juiste werkomgeving voor je? Je kwetsbaar opstellen op plekken waar je dat niet eerder hebt gedaan, kan een boel in beweging brengen. Jij verandert en daar reageert de omgeving op. Maar is die verandering dan een slechte verandering?
KWETSBAARHEID IS ZUIVERHEID
Met liegen, verloochen je jezelf. Elke keer als je zwijgt terwijl je iets wilt zeggen, ga je over je eigen grenzen heen, elke keer als jij je anders voordoet dan wie je werkelijk bent, keur je eigenlijk jezelf af. Juist met het doorbreken van deze patronen door jezelf te zijn, je uit spreken en jezelf te laten zien, ben je niet kwetsbaar, maar ongelooflijk krachtig. Het betekent dat je je niet door een ander laat leiden, maar dat je jezelf leidt. Daar zit dus de verwarring bij het woord kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid gaat feitelijk over zuiverheid. Zuiverheid naar jezelf en naar de ander toe. Daar lijkt me niks gevaarlijks aan.
Ja, mensen zullen reageren als jij jezelf uitspreekt en laat zien. Je zal niet altijd begrepen worden, je gaat mensen verliezen, er verandert misschien een heleboel. Maar die verandering is positief. Je laat los wat niet bij je past en je zal aantrekken wat dit wel doet. Je trekt de mensen aan die jou wél begrijpen, je werk, vrienden, woonomgeving, alles zal gaan resoneren op wie jij werkelijk bent. Maar bovenal ben je trouw aan jezelf. Je verloochent jezelf niet meer en dat is de grootste positieve verandering die je kan doormaken. Dat werkt beter dan welke pillen, psychiater, psycholoog of coach dan ook.
We mogen leren dat kwetsbaarheid, en daarmee zuiverheid, onze werkelijke comfortzone is. Misschien verwarrend en oncomfortabel in het begin, maar krachtig en verlichtend later. Je kan maar beter doen wat goed voor jou is, dan word je een hoop ellende bespaard.
Michiel van der Pols - doorbraakcoach
Ik help mensen om weer volledig zichzelf te zijn. Ik help je te ontrafelen wie je werkelijk bent en wat jouw onbewuste strategie is om je aan te passen. Door uiteindelijk te herinneren wie je werkelijk bent, kan je die strategie loslaten en weer ‘gewoon’ jezelf zijn. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk dan eens op: www.doorbraakcoaching.com
Комментарии