Afbeelding2_edited.jpg

inspiratie lezing

- de mens achter het uniform -

de mens achter het uniform

Voordat je een uniform mag dragen, gaat daar een strenge selectie, keuring en opleiding aan vooraf. Pas als je door al die hoepels gesprongen bent, hoor je erbij en daar ben je, met recht, trots op! Militairen en politiemensen doen goed en belangrijk werk. Werk wat helaas hard nodig is in deze maatschappij, want we leven nou eenmaal niet in een wereld waar iedereen harmonieus en vredig met elkaar omgaat.

 

Om het geüniformeerde werk goed te kunnen doen, word je keihard getraind en ligt de nadruk op samenwerken. Je kunt het werk immers niet alleen. Je moet je collega's door-en-door begrijpen en elkaar blind kunnen vertrouwen. Gedragsregels, drills, trainingen, opleidingen en ceremonieel helpen om deze samenwerking te optimaliseren. Zo ben je in staat om als groep onder de meest stressvolle en levensgevaarlijke omstandigheden succesvol te zijn. Je opereert veelal aan de donkere kant van de maatschappij. Je maakt dingen mee die voor veel mensen niet voor te stellen zijn. Je staat soms onder grote druk, moet moeilijke keuzes maken, wordt geconfronteerd met pijn, leed en de dood en je moet altijd klaarstaan om je werk te kunnen doen. Het werk vraagt veel van je.

Het uniform, de wereld waarin je werkt, de gedrags- en leefregels en de groepsdynamiek wordt als een tweede huid. Je voelt je thuis in de militaire of politiewereld, want je snapt wie je daar bent en je weet wat je aan de ander hebt. Je denkt, doet en zegt hetzelfde als je collega's. Je bent als broeders voor elkaar. De kans bestaat dat je je eigen identiteit zo langzaamaan inruilt voor de identiteit van militair of politieman. De mens achter het uniform komt op de achtergrond te staan. Misschien raak je het contact met je eigen identiteit wel helemaal kwijt. Dat hoeft overigens niet altijd een probleem te zijn, je kan er oud en heel gelukkig mee worden. Maar (ook eigen) ervaring leert, dat het ook kan gaan schuren en aan je gaat knagen. Je loopt vast, want je bent afgesloten van je gevoel. Je weet eigenlijk helemaal niet meer wie jezelf bent met allerlei nare persoonlijke problemen tot gevolg (relatieproblemen, depressie, eenzaamheid, verslavingen, etc.). Wie is de mens achter het uniform?

Janneke-healer-240x300.jpg

Janneke Tiemissen en Michiel van der Pols hebben allebei jarenlang bij defensie gewerkt en zijn beiden actief als (spiritueel) coach. In de lezing 'Wie is de mens achter het uniform' nemen ze je mee in hun bijzondere persoonlijke verhaal en laten ze zien, horen en voelen hoe belangrijk het is om juist in de hoog-risico jezelf goed te kennen en te zijn. Je wordt er gelukkiger mens en stevigere professional van. 

benut jouw volledige potentieel

Iedereen heeft een uniek talent of speciale vaardigheden. Deze komen pas werkelijk tot uiting als jezelf kent en in een omgeving werkt waar je ook echt jezelf bent. Nog te vaak is er een verschil in wie je bent en wie je op je werk of in je team laat zien. Daarmee komt jouw unieke talent of speciale vaardigheid onvoldoende tot zijn recht. Niet fijn voor jezelf, maar ook zonde voor het team.