top of page
 • Foto van schrijverMichiel

Een hoger bewustzijn als behandeling van PTSS – deel 2

Bijgewerkt op: 17 jul. 2018

Vorige week plaatste ik een blog met de vraag waarom de ene militair wél PTSS ontwikkelt en de ander, die hetzelfde heeft meegemaakt, niet. Lees hem hier: https://www.doorbraakcoaching.com/blog/een-hoger-bewustzijn-als-behandeling-van-ptss


Ik heb héél veel reacties op de blog gehad - dank daarvoor! Maar een echt eenduidig antwoord heb ik er niet uit kunnen halen. Wel mooi om te zien dat mensen er over nadenken en zó betrokken zijn! Ik ben geen psycholoog, arts of PTSS-deskundige, maar ik heb wel het idee opgevat dat de mate van bewustzijn tenminste een invloed heeft op hoeverre iemand vatbaar is voor PTSS. De bijgevoegde illustratie geeft zo'n beetje weer hoe ik erover denk. Uiteraard is dit een gesimplificeerd beeld van de werkelijkheid, dat realiseer ik me. Maar het werkt voor mij altijd goed om complexe zaken simpel te maken.De dieperliggende oorzaken De behandeling van PTSS moet wat mij betreft niet enkel gericht zijn op de traumaverwerking van een heftige gebeurtenis. Dat voelt voor mij als enkel een eerste, zij het belangrijke stap, terwijl de behandeling vooral gericht moet zijn op de onderliggende patronen en dynamieken waarin iemand al veel langer, vaak het hele leven, in zit. Het zijn misschien wel deze patronen en dynamieken die de échte oorzaak van PTSS zijn. Dit bij elkaar vormt een instabiele basis waardoor iemand weinig veerkracht heeft en niet helemaal in balans is. Een heftige gebeurtenis kan dan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. De disbalans slaat zo door dat iemand in een totale crisis terecht komt.


Een uitnodiging voor het zoeken naar antwoorden

PTSS is een extreem voorbeeld van een crisis. Bij elke vorm van crisis (burn-out, depressie, scheiding) is het wat mij betreft belangrijk te zoeken naar de dieperliggende oorzaken. Daar ligt volgens mij het antwoord op de vraag waarom de één wel PTSS ontwikkelt en de ander niet. Een crisis leidt vaak tot een persoonlijke zoektocht. Een crisis is feitelijk een uitnodiging om antwoorden te zoeken op de essentiële levensvragen. Wie ben ik? Waarom gebeurt dit? Waarom ben ik hier?


Psychologie én spiritualiteit

Mijn crisis en daaropvolgende persoonlijke zoektocht heeft me in contact gebracht met spiritualiteit. Het heeft mij antwoorden gegeven die me geholpen hebben mezelf, de ander en de wereld om me heen veel beter te begrijpen. Bewustwording gaat wat mij betreft dus niet alleen over psychologie, maar juist ook over spiritualiteit. Deze combinatie heeft mij heel veel gebracht. Ik denk dat het anderen óók veel kan brengen en dat deze combinatie je kan helpen uit een crisis - dus ook bij PTSS - te krijgen.Spiritualiteit is een enorm containerbegrip. Er zijn zoveel stromingen en uitingsvormen. Het heeft mij behoorlijk veel tijd gekost om daar mijn weg in te vinden. Wat past bij me en waar heb ik niet zoveel mee? Dat is een zoektocht waar ik nog altijd mee bezig ben, maar een aantal belangrijke lessen heb ik er wel al voor mezelf uitgehaald. Stuk voor stuk cadeautjes die mij zoveel hebben gegeven:

 • Je bent precies goed zoals je bent.

 • Alles, maar dan ook werkelijk alles gebeurt met een reden in je leven. Niets is toeval.

 • Het leven op aarde is een speeltuin. Je bent hier op aarde om te spelen en te leren.

 • Iedereen heeft zijn eigen lessen te leren en zijn eigen proces op aarde te doorlopen.

 • Je krijgt je lessen net zolang gepresenteerd totdat je ze leert. In dit of een volgend leven.

 • Je bent een ziel die incarneert als mens op aarde. Niet één keer, maar talloze keren.

 • Je hebt als ziel bewust voor dit leven gekozen, dus ook voor de uitdagingen die op je pad komen.

 • Iedereen heeft een doel op aarde. Wat kom je halen en wat heb je te brengen?

 • Elk lijden heeft een reden. Leer ervan.

 • Dat wat je zelf uitstraalt, trek je aan in je leven.

 • De emoties die je voelt, weerspiegelen jouw perceptie van de werkelijkheid. Dit is jouw waarheid, niet dé waarheid.

 • Het draait om de balans, er is geen goed of fout (Yin Yang).

 • Alles en iedereen is met elkaar verbonden. We komen allemaal vanuit dezelfde bron en zijn dus allemaal één.


Een hoger bewustzijn als medicijn

Deze inzichten hebben mij op een hoger, of noem het maar een ander, bewustzijn gebracht. Het heeft mij zoveel gebracht en ik geloof dat het anderen ook zoveel kan brengen. Ik denk en hoop dat een hoger bewustzijn een medicijn kan zijn voor élke crisis – dus ook voor PTSS. Wellicht kan je er PTSS mee omdenken. Zie PTSS als een crisis die je nodig hebt gehad om de antwoorden te vinden op jouw levensvragen. Misschien is het wishfull thinking van mij, maar ik wil het graag verder uitdiepen.


Als jij resoneert op mijn verhaal, zelf in een crisis verkeert – wellicht PTSS hebt - en antwoorden wil op de essentiële levensvragen, neem dan contact met mij op. Ik wil je graag helpen in deze zoektocht.


Michiel van der Pols

319 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page