Naar een verjaardag gaan, terwijl je er eigenlijk geen zin hebt? Een vriendschap vasthouden die je eigenlijk alleen maar energie kost? Werk doen voor het geld, status of macht, maar wat je totaal uitholt? Je ongelukkige relatie enkel nog in stand houden voor de kinderen? Getrouwd zijn, maar toch vreemdgaan? Zondags braaf in de kerk zitten, maar verder alles doen wat God verboden heeft? Wie houdt wie voor de gek? Als één van deze dingen op jou slaat, heb je jezelf vastgezet in een systeem.
Familie, vriendschappen, woonomgeving, land, school, relatie, gezin, religie, werk….als je er goed naar kijkt, zijn het allemaal systemen. Er lijken bij vrijwel allemaal regels aan verbonden om er deel van uit te maken. Het is niet erg als het systeem volledig bij jou aansluit en je er blij van wordt, maar het is zo moeilijk als dat anders is. Dan kan je nog wel eens wat weerstand voelen om zo’n systeem uit te stappen als dat echt wilt. Die weerstand ervaar je misschien vanuit de mensen in het systeem, maar feitelijk zit die weerstand in jezelf. Het is angst. Angst om alleen te komen staan, angst om niet begrepen te worden, tekort te hebben of afgewezen te worden.
Vraag je bij al die systemen waar je onderdeel van bent eens af of het systeem voor jou klopt. Is dat systeem goed voor je of kan het ook anders? Waarom maak jij er eigenlijk onderdeel van uit? Wat houd je daar? Krijg je er energie van of kost het je energie? Een groot aantal systemen zijn gebaseerd op voorwaarden. Het is een voorwaardelijk verbinding: “Als je onderdeel van deze familie bent, ga je naar alle verjaardagen toe. Als wij vrienden zijn, dan moet je wel elke week iets van je laten horen. Als je hier werkt, dan heb je je op deze manier te gedragen”. Maar heftiger nog – voorwaardelijke liefde: “ik houd van je, maar dan moet je wel voor me zorgen. Als je deze religie aanhangt, zijn dit de regels waar je je aan te houden hebt”. Nogmaals, als jij je er goed bij voelt is er niks aan de hand. Maar wat als het systeem je beknelt of tegenstaat?
Zou het ook anders kunnen? “Ik houd van je zoals je bent en laat je volledig Zijn. Ik doe het werk waar ik gepassioneerd over ben en mezelf kan zijn én krijg daarvoor betaald. In deze familie voelen we een verbinding met elkaar, ook al zien we elkaar soms lange tijd niet. Is er een religie die geen eisen of regels aan jou stelt?”
Een systeem kan aanvoelen als een kooi waarin je gevangen zit. Maar die kooi creëer jezelf. Je zet jezelf vast. Het deurtje van de kooi staat altijd open en je kan er gewoon uitstappen. Je kan ook eens nagaan of die kooi die jij in je hoofd hebt gecreëerd er daadwerkelijk is. Evenals voor de angst die je hebt om een systeem te verlaten. Is de angst reëel? Kloppen jouw vooronderstellingen? Dat kan je alleen maar ontdekken door jezelf uit te spreken, jezelf te laten zien en te doen wat goed is voor jou. Want met alles wat je eigenlijk met tegenzin doet, met elke leugen die jij in stand houdt, met alles wat je verzwijgt of anders voordoet, ben niet trouw aan jezelf. Je verloochent jezelf en daarmee ook de ander. Uit angst. Je verloochent jezelf om misschien de ander niet kwijt te raken, maar wie raak je op deze manier kwijt? Precies, jezelf. Je leeft een leugen en jouw bijdrage aan het systeem is dat dan ook.
Die angst die je voelt om een systeem te verlaten, voor jezelf te staan en jezelf te laten zien, zit diep in ons menszijn verankert. Het zijn eeuwenoude mechanismes om als mens in een groep te overleven. Vaak heeft nu de dynamiek in onze jeugd ermee te maken. Als kind heb je onbewust die angst ook gevoeld en ben je jezelf anders gaan gedragen om maar de aandacht van jouw ouders te krijgen of om je veilig te voelen. Het is een overlevingsstrategie geweest die je als kind geholpen heeft, maar je nu in je volwassen leven juist kan hinderen om te doen wat goed voor jou is. Het enige wat jij hoeft te doen, is je bewust te worden van jezelf, je eigen behoeftes en de patronen en dynamieken die jou mogelijk onbewust vasthouden. Ken jezelf. Het is jouw leven, jij hebt zelf de regie en je kan zelf beslissen in een kooi te blijven zitten of eruit te stappen. Jij bent zelf de grootste voorwaarde voor jouw eigen levensgeluk en dat is misschien wel het belangrijkste inzicht voor jouw doorbraak.
Michiel van der Pols - doorbraakcoach
Ik help mensen om weer volledig zichzelf en vrij te zijn. Ik help je te ontrafelen wie je werkelijk bent en wat jouw onbewuste overlevingsstrategie is. Door uiteindelijk te herinneren wie je werkelijk bent, kan je die strategie loslaten, weer ‘gewoon’ jezelf zijn en die kooi uitstappen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk dan eens op: www.doorbraakcoaching.com
Comments