top of page
  • Foto van schrijverMichiel

Zonder crisis geen doorbraak


In vele opzichten was 2020 een bijzonder jaar. Juist in een jaar waar mensen door Corona geïsoleerd en op vele manieren beperkt werden, gebeurde er op een heel andere schaal iets bijzonders. Op 21 december dit jaar, precies op de dag van de winterzonnewende, vielen Saturnus en Jupiter vanaf de aarde gezien samen en dat is astrologisch gezien een gebeurtenis die maar heel zelden voorkomt. Het wordt gezien als een teken van grote verandering. Het is het begin van het Aquarius tijdperk waarin o.a. vrijheid, bewustzijn en zelfontplooiing centraal staan. We veranderen van rationeel naar emotioneel, van dualiteit naar eenheid en van hoofd naar hart. Het is letterlijk een beweging die in de sterren geschreven staat en niet te stoppen is.Degene die mijn boek De Doorbraak gelezen heeft, moet opgevallen zijn dat die beweging ook in mijn leven heeft plaatsgevonden. In het boek beschrijf ik de harde verhalen van mijn tijd bij het Korps Mariniers, maar ook over de ontmoeting van mijn soulmate, spiritualiteit en hoe ik zelf de beweging van hoofd naar hart maakte. Mijn leven is (net als vele andere) exemplarisch voor wat deze verandering van tijdperk inhoudt: het is het tijdperk van transformatie. Nu ik actief ben als doorbraakcoach mag ik getuige zijn van heel veel bijzondere levensverhalen. Wat een rijkdom. De rode draad van álle verhalen is dat mensen op verschillende manieren de uitnodiging krijgen om diezelfde beweging van hoofd naar hart te maken. Een scheiding, een burn-out, een plotselinge ziekte, depressie, PTSS, maar ook een bijzondere ontmoeting of een onverklaarbare bijzondere gebeurtenis…. het zijn allemaal uitnodigingen om de beweging van hoofd naar het hart te maken. Mensen worden in het leven stilgezet en krijgen de kans om volledig zichzelf te zijn.


Kijk eens goed naar wat er wereldwijd gebeurt. Steeds meer mensen zijn bezig met bewuste voeding, Yoga, meditatie en mindfulness. De kerken stromen leeg, het is het einde van het Trump-presidentschap, black-lives-matter, complottheorieën, acties tegen politiegeweld, etc. etc. De verandering is overal aan de gang. De mensheid gaat door een enorme transformatie heen en dat gaat natuurlijk niet in één keer en zonder wrijving. Er is eerst een crisis nodig voordat een doorbraak kan plaatsvinden. Dat heb ik ook zo in mijn eigen leven mogen ervaren. Ik ben door een moeizame scheiding heengegaan, een periode van enorm schuldgevoel, verlies van vrienden, ziekte, eenzaamheid en de confrontatie met mezelf, voordat ik uiteindelijk stap voor stap die reis van hoofd naar hart kon maken. Deze moeilijke periode had ik nodig om afscheid te nemen van het oude en het nieuwe in mijn leven te omarmen. Het is een universeel verschijnsel, zonder crisis geen doorbraak.


Dit Coronajaar kan je hiermee wellicht vergelijken. Het is een crisis die de hele mensheid nodig heeft om uiteindelijk het nieuwe (vrijheid, bewustzijn, eenheid) te kunnen omarmen. Mensen worden steeds meer bewust van hun vrijheid, eigen identiteit en zijn steeds minder geneigd waarde te hechten aan wat een externe autoriteit aangeeft wat het beste voor hen is. Ik verwacht dat bij een eventuele volgende lock-down steeds meer mensen zullen gaan rebelleren en steeds minder geneigd zullen zijn een vaccinatie te nemen. Hoewel de overheid dit waarschijnlijk met alle ‘beste intenties’ doet en er écht van overtuigd is dat dit het beste voor de mensen is, zullen steeds minder mensen accepteren wat de overheid voorschrijft. Het nieuwe tijdperk is aangebroken en mensen worden meer (zelf-)bewust, volgen hun gevoel en realiseren zich dat ze vrij zijn. Er is nu veel wrijving; mensen die wél voor vaccinaties zijn en mensen die er tegen zijn, voor en tegen mondkapjes, voor en tegen de lock-down. Het zijn tekenen van verandering. De één houdt vast aan het oude, de ander omarmt het nieuwe. Het is angst versus liefde.Het nadeel van dit soort grote bewegingen is dat het voor het individu allemaal wat op afstand lijkt te gebeuren. De valkuil is dat je een soort toeschouwer bent van wat er wereldwijd allemaal gebeurt en dat je zelf niet op het speelveld staat. Hoewel Corona echt iedereen raakt, lijken er ook nog veel mensen te zijn die de uitnodiging om zelf de beweging van hoofd naar hart te maken nog niet te willen aannemen. Maar die uitnodiging ligt er, voor iedereen en hij ligt er elke dag. Elke dag kan jij zelf de keuze maken hoe je wilt leven. Leef in je angst of in vertrouwen? Denk je over alles na of durf je je gevoel te volgen? Wijs je naar de ander of kijk je naar jezelf? Houd je vast aan het oude of omarm je het nieuwe? Elk moment van de dag kan jezelf besluiten te veranderen. Pak je die uitnodiging of sla je hem af?


Het is mijn wens voor eenieder, maar zeker mijn eigen voornemen voor het nieuwe jaar om het nieuwe te omarmen, veel meer het gevoel te volgen en te denken en leven als één collectief. Ik vraag je de uitnodiging die het leven je nu geeft aan te nemen en elke moment vanuit je hart te leven.


Fijne jaarwisseling, Michiel

www.doorbraakcoaching.com

482 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page