top of page
  • Foto van schrijverMichiel

Wat is joúw overlevingsstrategie?

Hetty is een vrouw van eind vijftig en kampt haar hele leven al met ernstige angststoornissen. Van haar jeugd weet ze niet veel meer. Het enige wat ze nog weet is dat ze als meisje van zes jaar uitgelachen werd door de kinderen in haar klas, omdat ze iets niet goed had gedaan. Verder is haar hele jeugd één groot zwart gat. Haar strenge en dominante vader was in haar jeugd veel van huis, haar ernstig getraumatiseerde moeder (oorlogskind) stond vrijwel alleen voor de opvoeding van vijf kinderen. Haar moeder had al haar energie voor haarzelf nodig. Van liefde en aandacht voor haar kinderen was nauwelijks sprake. Hetty heeft veel problemen met mannen in haar leven gehad. Ze wist niet goed wat liefde was. Altijd zette ze haar man en haar kinderen op de eerste plaats. Ze cijferde zichzelf weg. Toen ze rond haar veertigste borstkanker kreeg, besloot ze haar leven voor het eerst in eigen handen te nemen. Haar lichaam had immers aan de noodrem getrokken. Ze scheidde van haar man, zocht psychologische hulp en sprak zich voor het eerst in haar leven echt uit. Ze overwon de borstkanker en haar angsten kreeg ze onder controle. Ze zette zichzelf nu wél op de eerste plaats, verdiepte zich in energiewerk en besloot andere mensen te coachen. Haar eigen lessen en ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen.


JOUW UNIEKE JEUGD

Er komt een moment in ieders leven waarop je terugkijkt op je jeugd en je beseft dat jouw jeugd echt uniek was. Je bent immers geboren op een bepaalde plaats op een bepaalde tijd, je vader heeft zijn eigen unieke kenmerken en je moeder heeft die ook, je hebt misschien broers of zussen, je familie hangt een bepaald geloof aan of niet, er zijn bepaalde genetische kenmerken, er zijn zekere problemen in het gezin, etc. etc. Het is een unieke mix van omstandigheden waarin jij opgegroeid bent en wat jou gevormd heeft. Ook jij bent als mens uniek. Je hebt je eigen eigenschappen, karaktertrekken en karmische bagage. Je lijkt qua uiterlijk wel op je broer of zus, maar hoe jij omgaat met dezelfde omstandigheden van jullie jeugd, kan totaal van hen verschillen.


HOE HET EGO WERKT

Waarin je niet verschilt, is dat iedereen vanuit dezelfde bron op aarde geboren wordt. We komen allemaal uit een situatie van onvoorwaardelijke liefde, totale veiligheid en volledige controle. Dit is de natuurlijke staat van de ziel/ je hogere zelf: alles is liefde, alles is veilig en alles is onder controle. Maar deze staat komt in een andere balans als we op aarde worden geboren. We worden immers geboren met een ego die ervoor zorgt dat we op aarde overleven. Op aarde is immers niet altijd alles veilig, wordt er niet altijd van je gehouden en heb je situaties niet altijd onder controle. Het ego is een prachtig en waardevol instrument dat ons helpt in balans te blijven en te overleven op aarde.


Alles is in balans. Goed – fout, zwart – wit, licht – donker, mannelijke – vrouwelijk, etc. Zo is dus ook je staat van zijn hier op aarde in balans. Dit is de balans van het ego en je hogere zelf. De kernovertuiging van het ego is: “pas op, je bent niet veilig, er wordt niet van je gehouden en je hebt geen controle!” en de kernovertuiging van je hogere zelf is juist het tegenovergestelde. Bij heel veel mensen is er sprake van een disbalans. Die disbalans wordt veroorzaakt doordat in hun leven, vaak in de eerste jaren van hun bestaan, ze in een situatie zijn waar bij hen op een aantal onzichtbare knoppen van het ego wordt gedrukt.



Als je ouders je nooit zo goed begrepen hebben, kan je dat vertaald hebben naar “ze houden niet van me” of “ik ben niet goed genoeg zoals ik ben”. Ongemerkt wordt de knop LIEFDE ingedrukt en ontstaat een disbalans tussen het ego en je hogere zelf. Om die liefde van je ouders wél te krijgen, om ogenschijnlijk zelf weer in balans te komen, schiet je in een overlevingsmechanisme. Je gaat je wellicht anders voordoen dan dat je werkelijk bent, je spreekt je minder uit en ontwijkt moeilijke situaties. Je verstopt je ware ik en neemt een bepaalde rol aan om die liefde wél te krijgen. Het is een rol die je speelt, maar omdat je hem al vanaf je vroege jeugd speelt, kan je die rol sterk gaan verwarren met degene je eigenlijk echt bent. Je speelt die rol immers vaak onbewust. Die rol die je aanneemt, vormt als het ware een pantser om diegene heen die je écht bent. Dat pantser voorkomt dat anderen je weer kunnen pijn doen en weer op die knop kunnen drukken.


OVERLEVINGSSTRATEGIE

In extreme situaties waarbij er sprake is van geweld en misbruik, kunnen de drie knoppen van het ego bij een kind allemaal tegelijk en heel diep ingedrukt worden. De balans is dan volledig zoek. Een kind voelt zich niet geliefd, voelt zich onveilig en heeft de situatie niet onder controle. In zulke extreme omstandigheden ontwikkelt een kind dan ook een extreme overlevingsstrategie en een muurdik pantser om zichzelf te beschermen. Die overlevingsstrategie kan zich op vele manieren manifesteren. Vaak zijn die onder te verdelen in drie categorieën: vluchten, vechten of bevriezen. En ondanks dat het in zulke extreme omstandigheden duidelijk is waar de oorzaak van dit gedrag ligt, is het zelf-ontwikkelde pantser vaak zó dik, dat de persoon zelf, maar ook anderen, hier niet of nauwelijks doorheen komen.


Iedereen heeft wel een vorm van overlevingsstrategie en een pantser in het leven ontwikkeld. Bij de één is die wat duidelijker of dikker dan de andere. Zolang je je niet bewust bent van die strategie en dat pantser, kan dat in je leven voor een boel problemen zorgen. Je vlucht in een bepaalde verslaving, je ontwikkelt stoornissen, je relaties lopen elke keer stuk, etc. Zolang je onbewust blijft, zal je elke keer weer in dezelfde valkuilen stappen. Je leeft niet het leven wat je ware-ik wil leven. Je leeft een leven in een bepaalde rol, in disbalans met jezelf en je zit niet in de juiste flow. Je zult merken dat er regelmatig situaties in je leven zijn waarbij die disbalans weer voor problemen zorgt. Ook kan je lichamelijke klachten krijgen die allemaal signalen zijn dat je niet het leven leidt dat je eigenlijk wil leiden. Die situaties en signalen zullen elke keer terugkomen. Elke keer krijg jij de kans je les te leren. En elke keer als je je les niet leert, zal de les zich heftiger en groter presenteren in een later stadium van je leven.


DOORBREKEN VAN HET PATROON

Sommige mensen blijven hun hele leven onbewust van hun eigen patronen. Voor sommige lessen heb je misschien wel meerdere levens nodig om hem te leren. Maar het kan ook zijn dat een bijzondere gebeurtenis of een zware crisis in je leven kan leiden tot een doorbraak in het patroon. Het kan zijn dat je iemand tegenkomt die moeiteloos door jouw pantser heen kijkt en je ware-ik ziet. Of met behulp van therapie en coaching krijg je zoveel inzichten over je eigen leven, dat er langzaam barsten komen in je pantser en je hem uiteindelijk helemaal kan laten zakken. Helaas is er vaak eerst een crisis nodig om te komen tot een doorbraak: een burn-out, een hartaanval, een scheiding, een overlijden, etc. Zelf heb ik in mijn leven ook een stevig pantser gemaakt. Ik heb het geluk gehad dat de ontmoeting met mijn soulmate uiteindelijk heeft geleid tot een doorbraak. Zij prikte moeiteloos door mijn pantser heen. Zij sloeg er een gat in en door de crisis die daarop volgde heb ik de weg naar binnen kunnen vinden. Ik hervond mijn ware ik.


In die zoektocht naar mezelf heb ik steun gehad aan een aantal belangrijke spirituele inzichten. Ook ik was immers op zoek naar antwoorden. Ik wilde antwoord op de vragen: waarom gaat mijn leven zoals het gaat? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Wat is de zin ervan? In die zoektocht heb ik mogen ervaren dat het leven feitelijk één grote speeltuin is.



We komen hier op aarde om te spelen en te leren. En we kiezen precies dié ouders, dié omgeving en dié omstandigheden uit om de lessen te leren die we willen leren. Je kiest er als ziel voor om in die specifieke dynamiek geboren te worden. Want dat is de dynamiek die jij nodig hebt om jouw lessen te kunnen leren. Het leven wat zich verder ontvouwt, gebeurt dan niet tegen je, maar juist vóór je. Elke uitdaging, elke crisis, het verdriet en de vreugde op je levenspad, gebeurt met een reden. Het gebeurt om jou lessen te leren. Het vormt je en het laat je groeien. Het is logisch dat je een bepaalde overlevingsstrategie hebt ontwikkeld dat een antwoord is op de dynamiek van het leven dat jij gekozen hebt. Het is net zo logisch als de dynamieken van de mensen om je heen, die allemaal hun eigen lessen te leren hebben en hun eigen proces doorlopen. En ondanks dat we allemaal uit dezelfde bron voortkomen, we allemaal één en met elkaar verbonden zijn, heeft toch iedereen zijn eigen unieke proces en eigen unieke lessen te leren.


Als je dit spel op aarde snapt, wordt alles een stuk duidelijker en luchtiger. De bewustwording van het spel hier op aarde en jouw unieke reactie daarop, helpt je je ware-ik te zijn. Het helpt je het pantser af te doen en het leven te leiden dat het beste bij jou past. Het helpt je de weg naar je hart te vinden en daar naar te luisteren. Het spelen van een rol gebeurt immers vanuit je hoofd, maar je ware-ik zijn, gebeurt vanuit je hart.

385 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page