top of page
  • Foto van schrijverMichiel

Kies ik voor de een of voor de ander?


Regelmatig krijg ik mensen in mijn praktijk, zowel mannen als vrouwen, die gevoelens hebben gekregen voor een ander. Vaak zitten ze al jaren in een relatie, maar heeft de ontmoeting met een ander hun vertrouwde basis aan het wankelen gebracht. Ze ervaren bij die ander iets wat in hun huidige relatie gemist wordt. Er lijkt iets wakker gemaakt te zijn dat eerder slapend was en het wordt duidelijk dat de bestaande relatie een comfortzone was die eigenlijk helemaal niet meer zo comfortabel is. Maar de huidige relatie is veilig en vertrouwd, er zijn vaak kinderen in het spel, er is wellicht een financiële afhankelijkheid en bovendien is er veel verwarring, schaamte en schuldgevoel. Een hels dilemma. De vraag die dan letterlijk aan mij gesteld wordt, is: “Michiel, moet ik scheiden of blijven? Kies ik voor de een of voor de ander?”.


Een dergelijke situatie kan bijzonder intens en verdrietig zijn. Het is wat mij betreft een van de moeilijkste persoonlijke kwesties waar iemand voor kan komen te staan. Ik weet er alles van. Acht jaar geleden zat ik in eenzelfde situatie. Op mijn werk was ik iemand tegengekomen waarmee ik een connectie ervoer die ik nog nooit eerder ervaren had. Ook niet met mijn toenmalige vrouw. Door die diepe connectie werd ik in een klap wakker voor mezelf en mijn huwelijk. Het was alsof een mistgordijn opgetrokken werd en ik eindelijk helder kon zien waar ik werkelijk was.EEN SPIEGEL VOOR MEZELF

Het duurde bij mij even om te realiseren dat dit niet om de een of de ander ging. Dit ging om mij. De ontmoeting met de ander was een spiegel voor mezelf. Deze spiegel liet mij zien hoe ik mijzelf jarenlang, ook in mijn huwelijk, aan anderen had aangepast. Dat deed ik als kind al, was hier niet (meer) bewust van en ik dacht hiermee het goede te doen. Maar ondertussen was ik het contact met mijn gevoelswereld totaal kwijtgeraakt. Door die overduidelijke diepe connectie met de ander, werd mijn afgeschermde gevoelswereld weer aangeraakt en dat voelde geweldig en bevrijdend. Na jaren van het afschermen van mijn gevoel en het aanpassen van mijn gedrag maakte ik nu voor het eerst een gevoelsconnectie. Van hart tot hart.


'Dit ging niet om de een of de ander. Dit ging om mij'

Toen ik bewust was geworden van mijn aangepaste gedrag, kon en wilde ik mijzelf niet meer verloochenen. Ik kon mezelf niet meer aanpassen in de vriendschappen die ik had, op mijn werk, in mijn familie en uiteindelijk ook niet meer in mijn huwelijk. Alles ging op z’n kop door me niet meer aan te passen, mijn gevoel te volgen en te kiezen voor mezelf. Het was voor mij dus niet de vraag “Kies ik voor de een of voor de ander?”, maar de vraag “Kies ik voor mezelf of niet?”. Ik nam uiteindelijk afstand van de voorwaardelijke verbindingen met anderen, waarbij ik het gevoel had mij te moeten aanpassen en koos alleen nog voor onvoorwaardelijke verbindingen, waarbij ik mijzelf kon zijn. Overigens makkelijker gezegd dan gedaan, want het was een hobbelige weg met veel gevoelens van eenzaamheid en vertwijfeling. De ontmoeting met die ander had ik nodig om wakker te worden voor mezelf en mijn eigen pad te gaan lopen. Niet meer het pad van anderen.


VOORWAARDELIJK OF ONVOORWAARDELIJK

Hoewel elk levensverhaal uniek is, zie ik overeenkomsten in de verhalen van de mensen die ook een ander ontmoet hebben. Het gaat niet om de een of de ander. Die keuze hoef je helemaal niet te maken. Het gaat om jou. Wat wil de ontmoeting met de ander jou vertellen? Wat zegt dit over jou en jouw gedrag in jouw huidige relatie? Ben jij wel oprecht jezelf in die relatie of heb je jezelf omwille van de relatie aangepast? Ben je gaan pleasen, schikken of heb de ander op een voetstuk gezet? Of ben je juist gaan domineren, draaide het allemaal om jou in de relatie en moest de ander jou maar volgen? Hoe goed ken je je partner eigenlijk? Zijn er voorwaardes in jullie relatie of hou je onvoorwaardelijk van de ander? Denk je misschien de ander nodig te hebben voor jouw levensgeluk of zijn jullie twee mensen in balans die het simpelweg fijn vinden om bij elkaar te zijn?


Wat wil de ontmoeting met de ander jou vertellen?

Ik heb mogen leren dat als je gevoelens hebt gekregen voor een ander, dit altijd iets zegt over jezelf. Het is een spiegel die jou iets over jezelf laat zien. Durf je in die spiegel te kijken? Ga je de confrontatie met jezelf aan en ben je bereid de consequenties te dragen als je die confrontatie met jezelf aangaat? Dat hoeft overigens helemaal niet te betekenen dat je huidige relatie automatisch ten einde is. Het gaat erom dat jij de weg naar binnen maakt en de connectie met jezelf herstelt. Dat wat een ander dan doet, ligt niet bij jou. Dat ligt bij de ander. Beweegt die mee en wordt er een connectie op een dieper niveau gemaakt of haakt de ander af en wordt de connectie helemaal verbroken?


IT TAKES TWO TO TANGO

De bestaande relatie bestond bij de (onbewuste) voorwaardes die jullie beiden naar elkaar toe hadden. Jullie vonden beiden bestaansrecht bij elkaar, niet bij jezelf. Als er gevoelens voor een ander zijn, is dit dus wellicht de spiegel voor jullie beiden in de huidige relatie. Ik begrijp dat dit een moeilijke spiegel is om in te kijken als het jouw partner is die gevoelens voor een ander heeft. Het is de ongemakkelijke waarheid die vaak overschaduwd wordt door jaloezie, angst en boosheid. Het lijkt je allemaal te overkomen en je bent geneigd om je partner de schuld te geven, want het is jouw partner die jou pijn doet door gevoelens voor een ander te hebben. Het vraagt dan om kracht en wijsheid om toch naar je eigen aandeel in de huidige relatie te kijken en deze relatiecrisis aan te pakken als een kans voor persoonlijke groei.


Het is niet de een of de ander. Nooit. De gebeurtenissen op jouw pad gaan altijd over jezelf. Het is helemaal aan jou hoe je ermee omgaat. Wijs je naar een ander of kijk je naar jezelf?In het boek 'De Doorbraak' vertel ik over de ontmoeting met 'de ander' en de persoonlijke en spirituele zoektocht die daarop volgde. Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en heb je behoefte aan meer duiding en richting? In een doorbraaksessie kan ik je helpen te begrijpen wat de ontmoeting met 'de ander' voor jou betekent.


Michiel van der Pols - doorbraakcoach


2.284 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page