top of page
  • Foto van schrijverMichiel

Mijn gevoel volgen... maar waarom dan?


Pijnlijk nietwaar? Gelukkig geeft het lichaam een pijnreactie waardoor jij jouw vinger uit die vlam haalt en niet verbrandt. Dit pijnlijke gevoel heeft vóór je gewerkt, want het heeft je behoed voor een pijnlijke brandwond. Bij dít gevoel is het heel duidelijk wat je hebt te doen om jezelf te beschermen. Zo ben je als mens uitgerust met meer gevoelssystemen die vóór je werken.


Je herkent het misschien wel. Je staat op het punt ergens heen te gaan, iets te doen, iets te kopen, iets te zeggen, maar het voelt niet goed… Je krijgt een onbestemd gevoel ergens over, maar het is nog niet helemaal duidelijk waarom je dat gevoel hebt. Het is dan aan jou wat je met dit gevoel doet. Ga je er naar luisteren of negeer je dit gevoel? Vaak blijkt dit gevoel te kloppen. Het heeft vóór je gewerkt en jou beschermd tegen iets wat niet goed voor je is.


ANGST VERSUS LIEFDE

Dan is er nog een derde soort gevoel wat ook vóór je werkt en dat je op de prachtigste plekken in het leven brengt. Het is het gevoel van passie, bezieling, vreugde en liefde. Dit zijn de gevoelens die aangeven wat wel goed voor je is en geven je richting in het leven. Het is de taal van de ziel. Hoewel we allemaal verlangen naar dít gevoel omdat we er zielsgelukkig van worden, luisteren we er vaak maar weinig naar. Dit komt omdat we onszelf laten belemmeren door angst. Angst voor verandering, angst om tekort te hebben, angst voor afwijzing, angst voor onbegrip, angst om alleen te komen staan, etc. Passie, bezieling, vreugde en liefde zijn gevoelens die rondom je hartstreek voelbaar zijn. Dit gevoel komt van binnenuit. Angst komt niet vanuit je hart. Het is een signaal vanuit je hoofd (het ego) voor iets wat van buitenaf komt. Die angst is maar al te vaak gebaseerd op een ervaring uit het verleden óf op een fictief toekomstscenario waar je niet blij van wordt. Het heeft vaak niets te maken met de situatie van dat moment.


AAN JOU DE KEUZE

Luister je naar die angst (hoofd) of naar het gevoel van passie, bezieling, vreugde en liefde (hart)? De keuze is aan jou. Juist is in het doorbreken van die angst ligt jouw mogelijkheid tot groei, want hoewel het áltijd goed is om jouw hart te volgen, is dit niet altijd makkelijk. Zeker niet als je jaren jouw gevoel genegeerd hebt en een heel leven hebt gebouwd op basis van die angst (huwelijk, werk, hypotheek, inkomen, sociaal leven, etc.). Maar hoe langer jij jouw gevoel negeert, hoe meer signalen je op je pad krijgt om wel naar het gevoel te luisteren. Een burn-out, scheiding, ziekte, ontmoeting van je soulmate, het zijn allemaal uitnodigingen om die beweging naar je hart te maken. Hoewel sommige van deze signalen verpakt zijn in een vervelende of verdrietige gebeurtenis, gebeurt dit ook allemaal vóór je. Het leven wil namelijk maar één ding; dat jij jezelf bent, dat jouw talenten en vaardigheden optimaal tot hun recht komen en dat je telkens weer trouw bent aan jouw eigen gevoel. Het leven doet er alles aan jou in balans te krijgen.


JOUW INNERLIJK KOMPAS

De volgende keer dat jij een verlangen voelt, passie, vreugde of ergens echt bezieling voor hebt…. luister daar dan naar. Je voelt het niet voor niets. Het is jouw innerlijke kompas dat vóór je werkt. De noodzaak om naar dit gevoel te luisteren is net zo groot als bij het gevoel met je vinger in de kaarsvlam. Dit gevoel trekt zich overigens niets aan van een hypotheek, je huwelijkse voorwaarden, de mening van anderen of de zin van je baas. Het is zuiver, helder en altijd goed voor je. Luister naar dit gevoel, maar gebruik je hoofd om de richting van dit gevoel te kunnen volgen. Je hoeft niet meteen alles te laten vallen. Breng je denkkracht in lijn met je gevoel, kom in beweging en geniet van het leven wat zich dan ontvouwt. Het leven is prachtig!


Michiel van der Pols


Hulp nodig bij het volgen van jouw hart? Boek een doorbraaksessie! Deze sessie is een unieke mix is van psychologie, spiritualiteit en NLP (neuro linguïstisch programmeren) die nergens anders in Nederland nog wordt toegepast. Er is sprake van een doorbraak als je bewust bent geworden van jouw disbalans én weer de weg gevonden hebt naar wie je werkelijk bent. Met die bewustwording help ik je vervolgens met de volgende stappen in je leven om weer volledig jezelf te zijn en daarmee in balans te komen. Na de coaching is de balans tussen wie je bent en wat je doet herstelt en kan jij uiteindelijk zelf de volgende stappen in je leven zetten die goed voor joú zijn. Hiermee is jouw doorbraak werkelijk levensveranderend en zeer impactvol.

302 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page