top of page
  • Foto van schrijverMichiel

High Sensitive Man


Steeds meer mensen zeggen hooggevoelig te zijn. Ik denk niet dat het een modewoord is, maar dat mensen zich er meer bewust van worden. Volgens het onderzoek van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron is 15 tot 20% van de wereldpopulatie hooggevoelig.

Haar website: https://hsperson.com/

Mijn intuïtie en hooggevoeligheid zijn de twee belangrijkste eigenschappen die in mijn leven zowel een positieve als negatieve rol hebben gespeeld. Ik kwam pas toen ik begin dertig was erachter dat ik hooggevoelig ben. Mijn moeder gaf mij een boekje over hooggevoeligheid en ik herkende mezelf volledig in het beeld wat geschetst werd. Bij een zelftest beantwoordde ik 95% van de vragen met een ‘ja’. Ik ben meer gevoelig voor prikkels en energieën dan anderen. Alles komt steviger bij mij binnen. Op één of andere manier neem ik alles veel gedetailleerder waar. Als ik een ruimte binnenkom, voel ik meteen hoe de sfeer is. Bij een persoon kan ik goed aanvoelen hoe hij of zij zich voelt. Er zitten heel veel positieve kanten aan mijn hooggevoeligheid. Ik kan iemand anders goed helpen, omdat ik de ander goed aanvoel. Ook zal ik in een gezelschap niet zo snel iets verkeerds zeggen, omdat ik aanvoel hoe de sfeer is en wat wel of niet van je verwacht wordt.

Er zat voor mij ook een minder positieve kant aan mijn hooggevoeligheid. Omdat ik als kind onbewust was van mijn hooggevoeligheid paste ik me ook onbewust heel goed aan op de omgeving. Het was mijn overlevingsstrategie. Dat aanpassen ging mij gemakkelijk af, omdat ik door mijn hooggevoeligheid heel goed wist waaraan ik me aan te passen had. Ik had feilloos door wat de omgeving van mij verwachtte. Dit was erg nuttig bij het Korps Mariniers. Ik kon me schijnbaar moeiteloos aanpassen aan wat de cultuur daar was. Ik was me echter niet bewust van wat ikzelf nodig had. Ik was vooral met de ander en de omgeving bezig, niet met mezelf. Ik raakte hierdoor van mezelf verwijderd en liep vooral op relatiegebied uiteindelijk altijd vast. De balans in de relatie was op een bepaald moment ver te zoeken, omdat ik me teveel aanpaste aan de ander.

Nu ik me bewust ben van mijn hooggevoeligheid kan ik hier veel bewuster mee omgaan. Ik let veel meer op mijn eigen energie en op wat ík nodig heb. Ik identificeer me niet meer met mijn omgeving of de ander, ik behoud mijn eigen identiteit. Als coach is mijn hooggevoeligheid een kracht. Ik voel goed aan hoe de ander in zijn vel zit. Het ‘voelen’ is dan ook mijn grootste instrument tijdens het coachen.Het valt me op dat er redelijk veel onbewust hooggevoelige mensen in mijn coachpraktijk komen. Hiervan is het grootste gedeelte man. It takes one to know one. Gisteren nog had ik een prachtige coachsessie met een grote sterke kerel die zich niet bewust was van zijn hooggevoeligheid. Hij had in zijn leven heftig gereageerd op een aantal trieste gebeurtenissen in zijn leven. Het kwam allemaal heel intens bij hem binnen en wist zich geen raad met wat die gebeurtenissen al op jonge leeftijd met hem deden. Jarenlang is hij verslaafd geweest aan drugs. Het was zijn manier om te kunnen omgaan met de emoties die zo hard bij hem binnenkwamen.

En zo heb ik tientallen voorbeelden. Vanwege mijn achtergrond bij het Korps Mariniers komen er veel (oud-) militairen bij mij op coaching. Het zijn vaak grote stevige kerels met indrukwekkend voorkomen en curriculum vitae. Een groot gedeelte bleek ook ónbewust hooggevoelig te zijn. Elk van hen had een bijzondere levensloop met de nodige uitdagingen gehad. Ze hadden elk op hun eigen bijzondere manier op de gebeurtenissen in hun leven gereageerd waardoor ze uiteindelijk vastliepen. Het contrast lijkt zo groot te zijn; een grote gespierde militair en hooggevoeligheid. Maar misschien heeft het één juist met het ander te maken. Een groot, gespierd en getatoeëerd lijf is vaak een onbewust gecreëerd pantser om de zachtheid en kwetsbaarheid te verbergen.

Gevoeligheid en mannelijkheid lijkt voor veel mannen nog steeds een onmogelijke combinatie. Het is niet mannelijk om je zachtheid en emoties te tonen. Maar juist het onderdrukken van die gevoeligheid leidt uiteindelijk tot grote problemen. Door het onderdrukken van een deel van wie je werkelijk bent, raak jezelf steeds verder uit balans met alle gevolgen van dien. Die gevoeligheid is juist een cruciaal en prachtig onderdeel van wie je bent. Draai het eens om; zie gevoeligheid als een kracht. Een leider, een militair, een manager, een directeur, een politieman, ….die in zijn werk ook zijn gevoeligheid toelaat, bereikt misschien wel veel meer dan dit gevoelige deel krampachtig te verstoppen. Juist met het tonen van die gevoeligheid laat je zien wie je werkelijk bent, maak je veel meer connectie met de mensen om je heen, is er meer gelijkwaardigheid, empathie en balans. Hooggevoelige mensen zijn sensitief voor wat er in de omgeving écht afspeelt en hoe krachtig is dát!?

Eén op de vijf mensen is hooggevoelig. Dit percentage geldt zowel voor mannen als vrouwen. Vooral mannen hebben echter de neiging die hooggevoeligheid nog te onderdrukken of zijn zich er niet bewust van. Het is een gebrek aan zelfkennis, waardoor dit deel van het Zelf wordt afgewezen. Uiteindelijk levert dit veel problemen op. Het is tijd juist meer aandacht te hebben voor deze gevoeligheid. Als een hooggevoelige man in zijn kracht komt te staan, heeft hij de wereld immers veel te bieden. Het maakt hem juist een sterkere man en krachtigere leider. Gevoeligheid is een kracht.

Michiel van der Pols

www.doorbraakcoaching.com

337 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page