top of page
  • Foto van schrijverMichiel

Het staat geschreven

Meerdere religies, stromingen en denkwijzen hebben er hun eigen woorden aan gegeven... hier in het Westen hebben we het over "de flow", de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho heeft het over "Maktub", oftewel "het staat geschreven". Paulo schreef er een aantal prachtige boeken over. Het boek “De Alchemist” is een aanrader.


Lekker makkelijk

Het voelt misschien wat makkelijk om je te verschuilen achter het idee dat alles wat je in je leven meemaakt, zo heeft moeten zijn. Zo van: "ik kan er niks aan doen, want tja... het is gegaan zoals het heeft moeten gaan". Ik snap wel dat als je er zo naar kijkt, "Maktub" niet goed voelt. Alsof de mens geen vrije wil heeft. Tijdens mijn uitzending naar Irak werd vaak door de locals "Insjallah" gezegd (bij Gods wil). Het werd zó vaak gezegd, dat het mensen belemmerde gewoon de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. Ik had echt moeite met deze levenshouding. Er straalde een enorme passiviteit vanaf en veel verantwoordelijkheid werd buiten henzelf gelegd.


De flow

Wat mij betreft staat "Maktub" voor het feit dat je als ziel gekozen hebt voor een bepaalde ervaring op aarde. Je wil als ziel dingen ervaren - waarvan je leert - en groeit. Er ligt bij geboorte reeds een zielspad voor je klaar. Dat pad is vastgelegd, het staat reeds geschreven. Je voelt het wanneer je dit pad volgt, je zit dan in "de flow". Het lijkt wel of alles op het juiste moment komt en je leven heel synchroon verloopt. Je voelt het trouwens ook wanneer je van je pad af bent.


Keer op keer kreeg ik eenzelfde situatie gepresenteerd, net zolang totdat ik de keuze wél oprecht vanuit mijn hart maakte.

Op je zielspad ontmoet je anderen, gebeurtenissen en obstakels en leer je je lessen en verkrijg je inzichten. Alles komt op dit pad met een reden. Het dient ervoor jou die ervaring te geven waar je als ziel naar verlangt. Door goed in contact te staan met je gevoel, ben je in staat goed je zielspad te volgen. Je mag erop vertrouwen dat het je brengt waar moet zijn. Hoe meer weerstand je hebt tegen die flow, hoe moeilijker het leven voor je wordt.

Als ik terugkijk naar de belangrijke momenten, ontmoetingen en situaties in mijn leven, kan ik goed zien wanneer ik met de flow meeging of er juist tegenin ging. Een heel aantal keer heb ik die flow genegeerd en nam ik beslissingen vanuit mijn hoofd, niet vanuit mijn hart. Dat pakte nooit goed uit. Keer op keer kreeg ik dan eenzelfde situatie gepresenteerd, net zolang totdat ik de keuze wél oprecht vanuit mijn hart maakte.


Persoonlijke ervaringen

Mijn start bij het Korps Mariniers was de flow. Ik kon destijds als tiener niets anders bedenken dan marinier te worden. De flow heeft me in de richting van het Korps Mariniers gestuurd. Diezelfde flow maakte overigens dat ik ruim 12 jaar later datzelfde Korps Mariniers verliet. De lessen waren geleerd, het was klaar. Ik solliciteerde voor een baan bij de gemeente Rotterdam. Ook dat was de flow. Alle deuren gingen open en ik maakte een onwaarschijnlijke overstap.

Het niet (kunnen) krijgen van kinderen in mijn vorige relaties was de flow. Ondanks meerdere IVF-pogingen lukte het maar niet om zwanger te worden. Pijnlijk destijds, maar nu zo mooi om te ervaren dat het simpelweg nog niet de tijd was. De ontmoeting met Linda vier geleden was heel duidelijk de flow. Het was toen de tijd om elkaar in dit leven tegen te komen. Hoewel mijn vorige relaties ook de flow waren, ben ik tegen de flow ingegaan door altijd maar te doen en te zeggen wat ik dacht dat van mij verwacht werd in een relatie. Ik deed niet wat ik echt voelde. Daarmee ging ik tegen de flow in. De relaties liepen dan ook elke keer op dezelfde wijze stuk. In de relatie met Linda gaat het nu heel anders. Dat wat ik voel, denk en doe zijn in balans. Ik volg mijn hart.


De blauwdruk van je leven

Ruim een jaar geleden kreeg ik een bijzondere reading van een astroloog. Op basis van de tijd, datum en plaats van mijn geboorte, kon hij een blauwdruk maken van mijn leven. Ondanks dat hij me niet kende, wist hij wel de belangrijkste momenten in mijn leven te benoemen. Wonderbaarlijk. Ook deed hij een aantal gewaagde voorspellingen. Eén daarvan was: voor de 40ste verjaardag van je vriendin wordt ze moeder. Linda wordt 14 september van dit jaar 40. Ze is inderdaad zwanger geworden, de uitgerekende datum is 5 september. Overigens hebben in de afgelopen vijftien jaar meerdere paragnosten voorspeld dat ik een dochter zou krijgen. En warempel… we verwachten nu ook een meisje. Het stond allang geschreven.


Leer te vertrouwen op wat er reeds beschreven staat.

Maktub is een levenshouding van me geworden. Als ik iets graag wil, maar het lukt niet , is het blijkbaar niet de tijd. Als een vriendschap plotseling stopt, heeft de vriendschap zijn nut gediend en kan ik het accepteren. Als mijn passie voor iets verdwijnt, mag ik het loslaten. Als iets heel goed voelt, ga ik er makkelijker in mee. Angst verdwijnt op de achtergrond, vertrouwen komt op de voorgrond. Ik herken mijn zielspad steeds beter en vertrouw erop dat het me brengt waar ik moet zijn. Ik volg mijn hart, lees de tekens, herken patronen, vertrouw op mijn gevoel en ga door angsten heen. En hoe meer ik dit doe, hoe groter mijn vertrouwen wordt. Ik leer te vertrouwen op wat er reeds beschreven staat.
533 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page