top of page
  • Foto van schrijverMichiel

Het is de toon die de muziek maakt


Wat hebben een IS-strijder, milieuactivist, Trump, een coach, de 5G-mast brandstichter, een hulpverlener, een bankdirecteur, iemand die complottheorieën blootlegt en de schrijver van dit stukje tekst met elkaar gemeen?...

.…elk van hen is er oprecht van overtuigd dat hij of zij het juiste doet.

Hoe extreem slecht je het gedrag van de ander ook vindt, die ander is ervan overtuigd dat hij met zijn handelen iets positiefs teweegbrengt. De IS-strijder die met een mes op iemands keel staat, weet natuurlijk wel dat hij de ander pijn doet. Maar hij is er van overtuigd dat hij zich op dat moment opoffert om deze daad te doen voor iets wat in zijn ogen een hoger en beter doel is. Eigenlijk verwacht hij met zijn handelen een applaus. De 5G-brandstichter weet dat hij iets doet wat niet mag, wat de gemeenschap geld kost en dat het 112-netwerk met zijn daad in gevaar komt, maar hij is ervan overtuigd dat hij met het stichten van de brand de onbetrouwbare overheid een hak zet. Hij is ervan overtuigd dat 5G slecht is voor de gezondheid, ziet een link tussen 5G en het Corona-virus én is ervan overtuigd dat de rijksten der aarde hierachter zitten. Door zijn actie denkt hij bij te dragen aan een betere wereld. Ik schrijf dit stukje tekst, omdat ik ervan uitga dat ik hiermee iets positiefs teweeg kan brengen. Het is mijn overtuiging dat deze tekst bijdraagt aan meer bewustzijn. Ik schrijf dit stukje tekst terwijl ik weet dat anderen een heel andere mening hebben en zich misschien wel aangevallen voelen. Maar het is míjn overtuiging dat ik hiermee het juiste doe.

Zo geldt het voor iedereen – we denken allemaal dat we het juiste doen.

Als we echt diep in onszelf voelen, ontdekken we misschien wel dat ‘wat’ we doen eigenlijk niet zo belangrijk is. Wat boeit het dat je in het leven ‘succesvol’ geweest bent, geld verdiend hebt, mensen geholpen hebt, gestreden hebt voor een zaak die jij belangrijk vindt. Als jij je laatste adem uitblaast en terugkijkt op je leven, is dat ‘wat’ in je leven eigenlijk helemaal niet zo interessant. Gaat het hem niet veel meer om ‘hoe’ je de dingen in je leven hebt gedaan? Ben je zuiver en oprecht geweest? Hoe heb je jezelf en anderen behandeld? Waren de consequenties van je handelen positief of negatief voor een ander? Als je hem iets ‘zweveriger’ wilt benaderen; wat was de trilling die je met handelen uitzond? We weten dat kleur, geluid, materie, maar ook emoties een trilling uitzenden. Alles heeft een bepaalde frequentie. Je kan het gewoon meten. Hoe liefdevoller je bent, hoe hoger de trilling is die je uitzendt.(Bron: welingelichtekringen.nl) ‘Als experiment zette IKEA twee planten naast elkaar en vroeg kinderen om de ene plant uit te schelden en er boos op te worden. Tegen het andere exemplaar moesten ze juist aardige dingen zeggen en vriendelijk zijn. De twee planten stonden in dezelfde hoeveelheid grond, kregen even veel water en werden even lang blootgesteld aan zonlicht. Ze waren identiek, op dat ene verschil na. De kinderen deden dertig dagen lang wat hen gevraagd werd. Het resultaat was opmerkelijk: de plant die liefdevol behandeld werd, groeide flink en zag er gezond uit, terwijl de plant die werd uitgescholden er na dertig dagen verwelkt uitzag’. Met schelden en boos worden, zend je een lage trilling uit. Met liefdevol zijn, zend je een hoge en veel gezondere en positieve trilling uit. Hoe meer jouw gedachten, woorden en gedragingen vanuit je diepste liefdevolle Zijn komen, hoe hoger de trilling is.

Kunnen we niet accepteren dat mensen verschillende bewustzijnsniveaus hebben en dat dit onderdeel is van deze duale wereld waarin we leven? Bestrijdt de ander niet, heb er compassie voor, hoezeer het bewustzijnsniveau van de ander ook met de jouwe verschilt. Het enige waar je écht invloed op hebt, is de manier waarop jij leeft, omgaat met anderen en reageert op de dingen die in de wereld gebeuren. THINK before you speak: is it True, is it Helpful, is it Inspiring, is it Necessary and is it Kind? Oftewel; wees je bewust van welke trilling je uitzendt met de dingen die je doet, hoe overtuigd je ook van je eigen goede intenties bent.

Dit opschrijvende weet ik dat die IS-strijder zich dat écht niet gaat afvragen terwijl hij met zijn mes op een keel staat, Trump gaat dat in dit leven ook niet doen, maar ik ben ervan overtuigd dat hoe meer mensen het wél gaan doen, hoe meer dit anderen beïnvloedt om ook meer vanuit acceptatie, vrede en liefde te handelen. Hiermee voorkom je wellicht op de langere termijn dat er nieuwe extremistische groeperingen ontstaan, hiermee voorkom je dat er besluiten door regeringen worden genomen die slecht zijn voor de volksgezondheid en hiermee creëer je, weliswaar langzaam maar zeker, uiteindelijk een liefdevollere wereld. Het heeft invloed heeft op álles.

Het is een prachtige slogan ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Wat mij betreft is hij zó waar. In deze bijzondere tijd van Corona, 5G, vaccinaties en economische druk gebeurt er in korte tijd heel veel. Er komt ontzettend veel op ons af. Wat je rol, positie of overtuiging ook is, kan je niet bij alles wat je denkt, doet of zegt één ding afvragen?: “Wat draag ik nu bij? Is dit liefdevol of is dit boos/angstig/veroordelend? Welke frequentie zend ik mijn Zijn nu uit?“. Leg alles wat je doet eens langs deze meetlat. Hoe overtuigd je ook van je eigen goede intenties bent, het is de toon die de muziek maakt.


Michiel van der Pols428 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page