top of page
  • Foto van schrijverMichiel

Het dagelijkse leven als leerschool

Bijgewerkt op: 17 dec. 2021


In het afgelopen decennium is het aantal yogastudio’s, meditatiecentra, retraiteweken, coaches, ademhalings- en ijsbadtrainingen exceptioneel gestegen. Veel meer mensen zijn bezig met hun lijf, hun energie, het tot rust brengen van hun gedachtes en het openen van hun hart. Het is wellicht een logische reactie op de hectiek van de huidige maatschappij. Het aantal burn-outs, scheidingen, depressies en zelfdodingen is immers nog nooit zo hoog geweest. Het lijkt wel actie – reactie te zijn. We zien steeds meer dat het anders kan en mag in ons leven. We mogen veel beter voor onszelf zorgen.


Mediteren, yoga, ademhalingsoefeningen, etc. zijn hierbij heel waardevol, maar zijn geen doel op zich. Het zijn middelen om iets te bereiken. Dat geldt evenzo voor de doorbraaksessies die ik geef. Wat je ermee bereikt is dat je jezelf in een staat brengt waarin je beter naar je hart kan luisteren. Je brengt jezelf tot innerlijke rust, waardoor je onderscheid kan maken tussen alle gedachtes die je hebt en je gevoelswereld. Je hart is jouw innerlijke kompas. De richting die je hart je zegt te mogen gaan, is ontdaan van allerlei angsten en belemmerende gedachtes. De richting die jouw hart je geeft is zuiver. Het helpt je om stappen en beslissingen in het dagelijkse leven te nemen die goed voor je zijn.


"De werkelijke persoonlijke groei ervaar je in het toepassen
van de inzichten in het dagelijkse leven"

De valkuil is echter dat je blijft hangen in het zoeken, maar dat je de opgedane inzichten niet omzet naar positieve veranderingen in jouw dagelijkse bestaan. Ik ben mensen tegengekomen die voor de vijfde keer een stilteretraite gaan doen of voor de zevende keer een Ayahuasca-ceremonie, zes verschillende coachopleidingen hebben gevolgd, elke dag mediteren, tientallen boeken lezen, etc., maar hun inzichten niet durven om te zetten in actie. Ze blijven in het dagelijkse leven in hun hoofd zitten, durven niet hun hart te volgen en daarmee patronen te doorbreken. Iedereen heeft zijn eigen proces en eigen tempo en daar heb ik zeker geen oordeel over, maar in veel gevallen denk ik dat het proces van persoonlijke groei prettiger en vlotter kan verlopen als je de inzichten wel omzet in actie. Want, inzichten en kennis opdoen is waardevol, maar de werkelijke persoonlijke groei ervaar je in het toepassen van die inzichten in het dagelijkse leven. Die groei is er niet zozeer alleen tijdens een meditatie of op de yoga-mat.Die persoonlijke groei is er op momenten dat je voelt dat je in oude patronen dreigt te vervallen, maar dat je besluit het – ondanks de angst die je erbij voelt – het nu anders te doen. Anders op een manier waarop je trouw bent aan je eigen gevoel, daarvoor durft te staan, ongeacht hoe anderen daarop zouden kunnen reageren. Anders op de manier dat je je hart volgt en niet meer alleen je hoofd. Anders op de manier dat je je binnenwereld leidend laat zijn in de dingen die je doet en niet meer de buitenwereld. Anders op de manier dat je jouw comfortzone verlaat en door je eigen angsten heengaat.


"Op elk moment van de dag kan jij besluiten het anders te doen."

Die persoonlijke groei is er wanneer je durft te spreken op momenten waar je voorheen zou zwijgen. Die is er als je de waarheid spreekt op momenten dat je anders zou liegen. Die is er als je jezelf helemaal laat zien op momenten waarop je je voorheen anders zou gedragen. Die persoonlijke groei is er als je besluit je niet meer te laten leiden door angst, maar door jouw innerlijk weten. Thuis, bij je partner, je kinderen, op het werk, bij vrienden, bij familie, bij de bakker, in de supermarkt, altijd en overal. Op elk moment van de dag kan jij besluiten het anders te doen. Het dagelijkse leven is jouw leerschool. Dáár kan je werkelijk groeien en dat heb je helemaal zelf te doen. Niet de coach, therapeut, leraar of trainer. Het is jouw les en die kan niemand van je overnemen.


Erken jezelf, met alle gevoelens, behoeftes en emoties die daarbij horen. Luister naar jezelf, neem jezelf serieus en pas je niet op alles en iedereen aan om er bij te horen of gezien te worden. Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want soms heb je diep ingesleten en voorheen onbewuste patronen (om jezelf te beschermen) te doorbreken. Mediteren, yoga, een doorbraaksessie, dat ijsbad en die retraite kunnen jou helpen die patronen te doorzien en contact te maken met wie je in essentie bent. Het zijn waardevolle middelen om jou te helpen in het dagelijkse leven trouw aan jezelf te zijn. Op elk moment van de dag, bij wie dan ook. Blijf niet hangen in het zoeken, maar zet de inzichten om in actie. Dat vraagt om moed en zelfvertrouwen en dat vraagt om acceptatie los te laten wat eigenlijk niet bij je past.


"Door je aan te passen aan anderen, raak je uiteindelijk jezelf kwijt"

Als jij je anders voordoet dan wie je werkelijk bent, trek je daar de mensen en situaties in je leven op aan. Je zal zien dat dit je uiteindelijk nooit de vervulling geeft waar je diep van binnen naar verlangt. Want door je aan te passen aan anderen, raak je uiteindelijk jezelf kwijt. Je creëert zo een voorwaardelijke verbinding met anderen: “ik hoor er alleen bij als ik mezelf aanpas”. Draai deze gedachte volledig om. Volg je hart, laat je zien aan de wereld, wees jezelf en trek dáár de mensen en situaties in je leven op aan. Er écht bij horen vraagt niet van ons dat we veranderen wie we zijn. Het vraagt juist van ons dat we zijn wie we zijn.

"In een doorbraaksessie krijg je zóveel zelfinzicht en worden jouw patronen zó duidelijk voor je dat je daarna eigenlijk niet meer anders kan dan je hart te volgen. Veel mensen hebben dan ook aan slechts één coachsessie genoeg om jarenlange patronen zelfstandig in het dagelijkse leven te doorbreken. Dat is waar ik het voor doe - zóveel impact maken dat de blokkades om oprecht jezelf te zijn voor eens en altijd doorbroken worden. Na een doorbraaksessie stopt het zoeken en ga je vooral doen!"


Michiel van der Pols - doorbraakcoach

189 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page