top of page
  • Foto van schrijverMichiel

Alles - werkelijk alles - heeft een trilling

Bijgewerkt op: 22 okt. 2018


Op een vroege ochtend in het najaar van 1996 liepen we met 25 cursisten van de officiersopleiding van het Korps Mariniers een geforceerde mars. Een geforceerde mars is geen walk-in-the-park, maar een manier om te voet met een volledig bepakte groep militairen snel van A naar B te verplaatsen. Met de groep liepen we in de maat. Dat helpt

om in een soort trance te komen. Je denkt als het ware zelf niet meer na over de stappen die je zet, je gaat mee in de beweging van de groep. De groep brengt je verder dan waar je in je eentje zou komen. De instructeur die voorop liep, had een stevige pas. Het tempo lag dan ook hoog. We liepen een grote ronde om de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Vlakbij de kazerne ligt de Van Brienenoordbrug. In de ogen van de instructeur een ideaal obstakel om de kracht van de groep te testen. De brug is immers 25 meter hoog. Op het moment dat we via de fietsersopgang de brug opgingen, gebeurde er iets opmerkelijks. De Van Brienoordbrug begon onder onze voeten te bewegen. Door de cadans van de groep begon dat enorme gevaarte op een neer te gaan. Natuurlijk, 25 zwaar bepakte militairen wegen wel wat, maar dat we met zo’n relatief kleine groep zo’n enorme trilling konden veroorzaken, had ik nooit verwacht. De instructeur sommeerde ons snel om uit de maat te lopen. Meteen stopte de beweging van de brug. Ondanks dat ons gewicht hetzelfde bleef en we verder de brug opliepen, stopte de trilling omdat we niet meer allemaal in dezelfde maat liepen.



Alles heeft een trilling

Dit moment is me altijd bijgebleven. Het was een onwerkelijke situatie dat we onze trilling zoiets groots konden laten bewegen. Nu, 22 jaar later, weet ik dat alles energie is en een eigen trilling heeft. Elke klank en elke kleur heeft een eigen trilling. Maar ook elke emotie heeft zijn eigen trilling. Als je boos of verdrietig bent, zend je een andere trilling uit dan wanneer je blij en opgewekt bent. Iemand die hooggevoelig is, pikt die trilling feilloos op. Iemand kan wel heel vrolijk doen, maar als dit een verdrietig gevoel maskeert, zend je de trilling van verdriet uit. Dat kan voor iemand die hooggevoelig is verwarrend zijn. Je voelt het verdriet van een ander, maar je ziet iemand blij zijn. Het heeft mij vaak aan mezelf doen laten twijfelen toen ik nog niet bewust was van mijn hooggevoeligheid. Zo heeft elke gedachte, geloof en gevoel zijn eigen trilling. Je kan wel zeggen dat je iemand aardig vind, maar als je daar eigenlijk anders over denkt, zend je de trilling van die gedachte uit. En dat is precies hoe een leugendetector werkt. Die registreert de werkelijke trilling.


Het gevaar en de pracht van een collectieve trilling

Een ruimte vol blije mensen voelt echt heel anders aan dan een ruimte vol boze mensen. Hoe meer mensen eenzelfde trilling uitzenden, hoe groter de impact en hoe aanstekelijker dit is. We hebben in het verleden de gevolgen van een collectieve lage/negatieve trilling al vaak meegemaakt. De Jodenhaat in de tweede wereldoorlog, de slavernij, het extremisme tegen de Westerse wereld, stuk voor stuk tragische voorbeelden van wat een collectieve negatieve trilling tot gevolg kan hebben. Hoe meer mensen zo’n lage trilling uitzenden, hoe groter de impact op de wereld en anderen is. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van wat een positieve trilling tot gevolg kan hebben: het afschaffen van de slavernij, stemrecht voor iedereen, een betere balans tussen man en vrouw, etc. Hoe meer mensen dié hogere trilling uitzenden, hoe groter de positieve impact is.


Alles is met elkaar verbonden

Onderschat nooit wat jouw trilling voor invloed op anderen heeft. Ondanks dat je je misschien een losstaand individu voelt, zijn we met energie/trillingen allemaal met elkaar verbonden. Jouw trilling beïnvloedt jouw omgeving. Als je doorgaans iemand bent die vaak zwijgt en intern van alles veroordeelt, zend je de lage trilling van je veroordelende gedachten uit. Als iemand in de groep zich uitspreekt en zegt wat hij voelt, ondanks wat de anderen daar mogelijk van vinden, werkt dat aanstekelijk voor anderen dat ook te doen. De positieve trilling beïnvloedt de anderen. De wet van de aantrekkingskracht gaat precies hierover. Je trekt aan wat je uitzendt. Dus zend jij lage/negatieve trillingen uit met je emoties en gedachten, zal je mensen en situaties aantrekken met diezelfde trillingsfrequentie. Andersom werkt het ook. Hoe hoger/positiever de trilling is die je uitzendt, hoe meer je aantrekt van diezelfde hoge frequentie.



De collectieve hogere trilling

In deze tijd wordt er veel gesproken over mensen die transformeren en “wakker worden”. Steeds meer mensen gaan leven vanuit hun hart (hoge trilling) en stappen uit hun ego-denken (lage trilling). Hiermee zenden ze dus een hogere trilling uit die positief werkt voor hun eigen leven, maar ook voor de mensen om hen heen. En hoe meer mensen uit hun hart gaan leven, hoe groter de positieve impact is en hoe aanstekelijker dit werkt voor anderen. Onderschat niet wat het effect van jouw trilling op het grotere geheel is. Je kan nu niet overzien welke ogenschijnlijk onbeweegbare dingen je met jouw bijdrage aan de collectieve trilling in beweging krijgt. Begin bij jezelf, wat is jouw bijdrage aan de collectieve trilling nu? Wat trek jij daarmee aan?


Jij bent zelf die sleutel naar verandering.

137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page