top of page
  • Foto van schrijverMichiel

De strijd tegen een ander, is een strijd tegen jezelf


Een aantal weken geleden heb ik puur uit nieuwsgierigheid een DNA-test laten uitvoeren bij My Heritage. Zij kunnen op basis van je DNA uit een wangslijmmonster bepalen uit welke landen je voorouders komen. DNA kan véél verder teruggaan dan je stamboom en dat kan dus verrassende resultaten opleveren. Een film op YouTube had me geïnspireerd:In de film zie je een heel diverse groep mensen de resultaten terugkrijgen van hún DNA-test. De meesten waren geschokt door de uitslagen. Het land waarin ze geboren waren en waar ze zich zo mee geïdentificeerd hadden, bleek in de meeste gevallen maar voor een klein deel terug te vinden in hun DNA. Een Cubaanse man bleek vooral Europese roots te hebben, een Franse vrouw had grotendeels Brits DNA en een nationalistische Engelsman had Duits DNA. Het schopte de pilaren waarop ze hun identiteit hadden gebaseerd omver en de diverse groep voelde zich plotsklaps met elkaar verbonden. Eén voor één beseften ze zich dat mensen eigenlijk allemaal hetzelfde en met elkaar verbonden zijn. Het maakt niet uit waar je geboren bent, we zijn allemaal één. De film bezorgde mij kippenvel en triggerde mij, als zogenaamde echte kaaskop, om ook een DNA-test te laten doen.


Afgelopen week kreeg ik de uitslag van mijn DNA-test terug. Ik blijk voor bijna de helft uit Engels DNA te bestaan. Slechts een derde van mijn DNA is Noord- en West-Europees en ergens diep verscholen heb ik zelfs een beetje Nigeriaans DNA. Het hoge percentage Engels DNA verklaart misschien wel waarom ik een erg lichte huid, blauwe ogen en een rode baardgroei heb. Ik heb hartelijk om de uitslag moeten lachen en in gedachten heb ik meerdere malen in mijn hoofd de reis gemaakt die mijn voorouders afgelegd kunnen hebben: van Engelse oorsprong, vermengd met Vikingsbloed, reizend door Scandinavië, een flirt met een Nigeriaanse slaaf, vermengd met Germaanse stammen en uiteindelijk in Nederland belandt. Het prikkelt de fantasie… In ieder geval geeft ook mijn DNA aan dat mijn lichaam een samensmelting is van vele nationaliteiten en culturen.Het bestaan van DNA is in 1869 ontdekt. Pas járen later (1953) is de chemische structuur van DNA ontdekt. Grootschalige, bereikbare en betaalbare DNA-onderzoeken zoals ik die heb gedaan, bestaan eigenlijk nog maar een paar jaar. Deze onderzoeken kunnen bijdragen aan het wereldwijde besef dat het bestaan van landgrenzen, rassenhaat en onderlinge strijd tussen mensen eigenlijk nergens over gaat. Zo blijkt uit DNA-onderzoek dat Hitler zelf verwant is geweest aan Somaliërs, Berbers en Afrikaanse Joden. Waar zal Geert Wilders aan verwant zijn? Of Donald Trump? Wat zouden de uitkomsten van DNA-onderzoek betekenen voor de strijd tussen Israël en de Palestijnen? Ik kan me voorstellen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een hoog percentage Zuid-Koreaans DNA heeft. Wellicht zelfs een vleugje Amerikaans DNA? Het indringende besef dat iedereen DNA in zich draagt dat zijn oorsprong vindt ver buiten de vaderlandse grenzen, kan een hoop onderlinge strijd laten vervagen. Als je strijd tegen de ander, strijd je als het ware tegen jezelf. Er is geen onderscheid.


De DNA-testen dragen een steentje bij aan de verandering van het totale mensbeeld. De grenzen tussen culturen, geloofsovertuigingen en nationaliteiten vervagen steeds meer. We mengen steeds meer met elkaar, leren van elkaar en respecteren elkaar. Waar het in het verleden nog draaide om individualiteit, rationaliteit, macht, leiderschap en idealisme, gaat het tegenwoordig steeds meer om eenheid, liefde, acceptatie en vrijheid. Met het besef dat we allemaal één zijn, voortkomen uit dezelfde bron en allemaal bestaan uit dezelfde levensenergie, zal ons collectieve bewustzijn langzaam maar zeker vergroten en ons naar het volgende tijdperk leiden. Steeds meer mensen worden wakker, zijn meer bewust en gaan minder uit hun hoofd en meer vanuit hun hart leven.


We zijn hier in dit leven maar tijdelijk op de aarde. We worden geboren als man of vrouw en we voelen ons met dit geslacht verbonden. We worden geboren in een bepaald gezin en voelen ons met onze familie verbonden. Zo gaat dat ook met het land waarin je geboren wordt, de geloofsovertuiging waarin je opgroeit, de voetbalclub waar je fan van bent, de vrienden waarmee je speelt, het werk wat je doet, etc. etc. Het geeft je een identiteit. Je voelt je minder of niet verbonden met een andere familie, mensen met een andere afkomst of geloofsovertuiging. Je bent immers niet in die familie geboren en met die geloofsovertuiging opgegroeid. Het voelt niet als eigen. Maar daarmee is die ander niet gelijk fout. Het is anders.


Mensen leven op aarde in een dualiteit, terwijl dit op zielsniveau non-duaal is. Op zielsniveau is er geen goed of fout, man of vrouw, zwart of wit, alles is in perfecte balans en met elkaar verbonden. Ik zie mijn lichaam als tijdelijk transportmiddel om als ziel mijn lessen op aarde te kunnen leren. Je lichaam heeft maar een beperkte levensduur en zal uiteindelijk ophouden te bestaan. Ik geloof erin dat je als ziel dan verder leeft en uiteindelijk in een ander lichaam kan incarneren. Dit nieuwe lichaam wordt ook weer geboren als man of vrouw, in een bepaald gezin, in een land en groeit op volgens een bepaalde geloofsovertuiging, etc.

Dit kan verschillen met het vorige leven waar je je eerder als mens zo mee geïdentificeerd had. Waar je in je vorige leven als man geboren werd, kan dat nu als vrouw zijn. Als je in je vorige leven mensen veroordeeld hebt, kan je in dit leven juist door anderen veroordeeld worden. In elk leven zal je de lessen leren die je als ziel op dat moment nodig hebt. De illusie van dualiteit op aarde maakt dat je die lessen kan leren. Het boek "De Zielenreis" van Michael Newton heeft me op dit gebied veel geleerd en kan ik dan ook zeker aanraden.

Steeds meer mensen ontwaken uit die illusie van dualiteit. Steeds meer mensen snappen dat we allemaal met elkaar verbonden en één zijn. De identiteit waar mensen zich eerder zo één mee voelde, vervaagt. Daarmee ontstaat er meteen weer een nieuwe dualiteit die bij deze overgangsfase hoort: mensen die ontwaakt zijn en mensen die nog slapen. Zie het als een nieuwe school met een nieuw lespakket. Het is er één waar ik de eerste bladzijden al gretig van verslonden heb.

262 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page